Fokus på natursyn, biodiversitet, bæredygtighed, affald og upcycling

Jeg har længe haft et lunt øje til charlottesteacherweb på Instagram. Charlotte er uddannet skolelærer og underviser blandt andet i naturfag. 

Derfor er det ekstra fedt, og med kæmpe stor glæde, at jeg kan afsløre, at vi har besluttet os for at samarbejde. Vi er propfuld med ideer til nogle sjove og aktive lege, som kan peppe undervisningen i naturfag gevaldigt op. Ideer som på smukkeste vis kombinerer leg og læring. Vi kommer til at have fokus på natursyn, biodiversitet, bæredygtighed m.m.

Det bliver fantastisk at lege med mulighederne for at koble leg, bevægelse, læring og faglige begreber sammen.

Vi sætter sammen blandt andet fokus på den årlige landsdækkende affaldsindsamling (uge 13) og Naturens uge (uge 36).

Affaldshierarkiet

Har I styr på affaldssorteringen af skraldet?

Vi har været ude og samle skrald på en skraldeBingo tur. I kan hente en SkraldeBingoplade her: https://www.legehjul.dk/aktiv-bingo I denne uge ser vi nærmere, på noget af det skrald vi har fundet. Vi har nemlig lavet en sorteringsleg. En herlig stafet hvor eleverne optjener points for at sortere affaldet korrekt. De skal sortere affaldet ud fra principperne i AFFALDSHIERERKIET

AFFALDSHIERERKIET

Affaldsforebyggelse: når man undgår at skabe affald, Genbrug: ting i genbrugsbutikker, Genanvendelse: beton som bliver knust og brugt igen, metal der smeltes om, Anden nyttiggørelse: affald som brændes på forbrændingsanlæg, Bortskaffelse: affald som skal opbevares f.eks. atomaffald.

Affaldet kan være noget I har indsamlet selv, eller være lamineret til legen så det kan genbruges og alle kategorier i affaldshierarkiet bliver repræsenteret.

Legen leges som en holddyst, på tid, eller til alt affald er placeret korrekt.

Sådan leger I legen 

  • Løb ned og hent et kort
  • Læg kortet ud fra den rigtige betegnelse i affaldshierarkiet
  • Hvis I ikke ved hvor kortet skal ligge, kan I bytte kortet til et kort med hint
  • I får 3 point uden hint og 1 point med hint.

Legen kan også leges med rigtig affald. Her løber eleverne ud og finder affald og sorter det rigtigt. Vi leger med skraldet op til den store landsdækkende affaldsindsamling som finder sted i uge 13

Image module
Hent materiale

SkraldeUvaner

Har I nogle SkraldeUvaner i jeres nærmiljø?

Et sted hvor der næsten med garanti altid ligger skrald og måske ovenikøbet meget skrald. Charlotte og jeg har udviklet et SKRALD-O-METER, som kan bruges til at visualisere mængden af skrald på skolen, elevernes nærmiljø eller et udvalgt område f.eks. en grøftekant eller på parkeringspladsen foran den lokale købmand. Skrald-O-Meteret skal bruges over en periode på 4 uger og med det lægger vi op til en decideret skraldedyst på skolen.

I vores skraldedyst kæmper indskolingen, mellemtrinet og udskolingen i mod hinanden. De kæmper om at samle flest kg. affald. Eleverne får hver deres område, hvor de så skal samle skraldet. Hvis de samler det der hjemme, skal de veje det og tage et foto af det på vægten. Billedet bruges til dokumentation, men kan også deles på skolen eller byens Facebook side: “Se Sådan er byens skralde niveau”.

Det samme gør man så en uge, 14 dag, 3 uger og 1 måned efter.

For at motivere eleverne til at samle skrald i de 4 uger, har vi indført en gåtur for klimaet. Jo mere skrald de samler jo kortere skal turen være.

Vi håber I vil samle skrald med os og glæder os til den store affaldsindsamling som ligger i uge 13

Image module
Hent materiale

Nedbrydnings-Dyst

Får I samlet noget skrald?

Vi slutter vores leg med skralde af med en NEDBRYDNINGS-DYST med masser af drøn på. En fantastisk måde at sætte lidt perspektiv på vores skraldeUvaner.

  • Vidste du f.eks. at det tager ca. 14 dage før en hundelort er nedbrudt?
  • Eller at dåser har en nedbrydningstid på op til 500 år?

Det er jo helt vildt og et KÆMPE godt argument for at få fjernet skraldet fra naturen.

I vores Nedbrydnings Dyst skal I bruge:

  • Kort med forskelligt skrald på (eller skrald i har samlet).
  • Skilte med nedbrydningstider, vi har valgt 12 skilte.
  • Et hjælpekort med en affalds oversigt, som kan hjælpe med at placere skraldet i det rigtige interval.

Sådan leger I: (Del mindst 2 hold)

  • Placer de 12 skilte med nedbrydnings intervaller på en aflang bane, de kan f.eks. fastgøres på kegler.
  • Skiltene med længst nedbrydningstid placeres længst væk på banen.
  • Holdene skal nu trække et kort af gangen, snakke med holdet om placeringen i intervallerne og spurte ned og lægge kortet ved det rigtige skilt.
  • Legen går på skift, så alle på holdet får hentet kort og løbet .

Hjælpekortet, med oversigten over nedbrydning intervaller, placeres væk fra banen så det koster ekstra tid at “købe” hjælp.

Affaldsindsamlingen 2022 er i fuld gang i denne uge.

Image module
Hent materiale